Produkty

Čas na čaj

Áno, presne toto som mala na mysli. Tri písmenká a toľko možností! Slovo čaj nie je iba nápoj z lístočkov čajovníka, ale aj z rôznych iných bylín alebo ovocia. Alebo aj ich kombinácií. Ak by sme mali ísť pekne po poriadku, museli by sme bez zaváhania začať nápojom z listov kríku čajovníka. Táto rastlinka sa síce volá krík, ale nepredstavujte si žiadneho krpca. Vo voľnej prírode môže dorásť až do výšky 15 metrov. Na komerčné využitie sa samozrejme jej rast reguluje a udržiava sa na výške jedného metra. Z kríku sa oberajú iba lístočky. A to v podstate počas celého roka. Ďalej sa spracovávajú, a to, akým spôsobom sa tak deje, určuje jeho  budúcu chuť pri konzumácii. Sú tieto možnosti:

čaj

  • Lístočky sa čo najskôr spracujú, aby neprišlo k žiadnej oxidácii so vzduchom. Buď sa pražia, alebo prejdú horúcou parou. Vzniká tak ZELENÝ ČAJ. Zalieva sa vodou, ktorá by nemala byť tesne po zovretí. Treba chvíľu počkať, kým sa ochladí na zhruba 80°C. Lúhuje sa 3 – 5 minút.
  • Ďalšou možnosťou je, že sa nechá prebehnúť úplná oxidácia, čo môže trvať aj vyše týždňa. Vtedy sa z vysušenej drviny po zaliatí stane ČIERNY ČAJ. Tento už môžeme zalievať vriacou vodou a nechať lúhovať 10 minút.
  • Ak sa otrhajú iba pupene a mladé vrchné výhonky, a nepríde k žiadnej oxidácii, ani mechanickému drveniu, hovoríme o BIELOM ČAJI. Po zaliatí vodou sa lúhuje veľmi krátko 1 – 3 minúty. Voda by nemala mať viac ako 75°C. Vzhľadom k jedinečnosti zberu a spôsobu spracovania, respektíve skoro nespracovania, je tento druh považovaný za najlahodnejší. Ale je to samozrejme vec vkusu.

listy
Každý človek, národ, kontinent, má v obľube iný nápoj. V našich končinách určite nedáme dopustiť aj na naše bylinkové. A detičky budú preferovať ovocné, pretože v sebe majú prirodzenú sladkosť.
V každom prípade zvažujme výrobcov týchto produktov. Nie je jedno, čo dáme svojmu úžasnému organizmu. Dávajme mu len to najlepšie. Všímajme si na obaloch pôvod, spôsob spracovania a ekologickosť. Všeobecne platí, že voľne sypaný je kvalitnejší ako ten v nálevových sáčkoch.